SVH’39 heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Daarom zijn we als club trots om te mogen mededelen dat wij sinds kort een Automatische Externe Defibrillator (AED) hebben.

Bij een hartstilstand is snel ingrijpen van levensbelang. De beschikbaarheid van een AED in de buurt is daarom essentieel. Daarom hebben wij er voor gekozen om een AED in onze accommodatie op te hangen. Deze hangt in de gang op de bovenverdieping, tegenover de toiletten. Het apparaat is goed zichtbaar en in geval van nood makkelijk te pakken.

Wat moet je doen?
Als iemand wordt getroffen door een hartstilstand, zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Hoe sneller het slachtoffer wordt gereanimeerd, hoe groter de kans op herstel en op een toekomst. Blijf daarom niet staan kijken, maar bel zo snel mogelijk 112 en vraag om een ambulance. Begin direct daarna met hartmassage en beademing.

Om het slachtoffer de grootste kans op overleving te geven, moet het hart binnen 6 minuten een of meerdere krachtige stroomstoten krijgen van een AED . Als binnen 6 minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt, is de overlevingskans van het slachtoffer groot: 50 tot 70 procent. (bron: www.hartstichting.nl)

Hoe de AED gebruiken:

  1. Verwijder alle kleding van de borstkas.
  2. Zet de AED aan.
  3. Haal de elektrodestickers uit de verpakking en plak ze in 1 keer op de juiste plek.
  4. AED start analyse. Zorg dat je zelf of omstanders het slachtoffer niet aanraken.
  5. Na analyse wordt:
    • een schok geadviseerd (semi/half automatische). Maak met een hand een grote boog over het slachtoffer en zeg daarbij dat niemand het slachtoffer aanraakt. Druk daarna op de schokknop.
    • automatisch een schok toegediend (vol automatische). Geef ook nu aan dat er een schok gegeven gaat worden.
    • geen schok geadviseerd.
  6. Volg de aanwijzingen van de AED op.
  7. Afhankelijk van het type begeleidt de AED de reanimatie door bijvoorbeeld mee te tellen met de compressies.
  8. Na 2 minuten: nieuwe analyse. Na deze analyse en eventueel een schok kan een andere hulpverlener de reanimatie overnemen.
  9. Weer naar punt 4.

Ga door totdat de hulpdiensten er zijn, het slachtoffer duidelijke tekenen van leven geeft of dat je echt niet meer verder kunt. (bron: www.ikehbo.nl)

Ben in geval van nood dus niet bang om het apparaat te gebruiken. De AED registreert zelf de hartactie van het slachtoffer en geeft gesproken opdrachten. Het apparaat vertelt je dus stap-voor-stap precies wat je moet doen. Snelle hulp maakt het verschil tussen leven en dood!

Kijk ook eens naar dit instructie filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=WuscTk8XuiM